وبلاگ
به تازگی یک والد در مورد سیگار کشیدن نوجوان اش به من پیامی ارسال کرد و نوشت: ” اخیرا متوجه شدهام که پسر شانزده سالهام سیگار میکشد. گهگاهی که از بیرون برمیگردد، بوی سیگار میدهد. دو بار هم در کیفاش فندک دیدم. به شدت ناراحت شدم و واقعا نگران او هستم. نمیدانم که چرا این کار را میکند. به نظر شما به او بگویم که میدانم؟”
پژوهشهای مختلف نشان میدهند که حدود ۱۸-۲۰ درصد نوجوانان ۱۳ تا ۱۸ ساله ایرانی تجربه مصرف سیگار را داشته اند.
آغاز مصرف سیگار پیش از سن هجده سالگی باعث میشود که احتمال وابستگی به سیگار در دوران جوانی بیشتر شود.
هرچه سن مصرف سیگار کمتر باشد، احتمال آسیبهای جسمانی ناشی از آن در دوران جوانی و بزرگسالی بیشتر است.
بنابراین ضروری است که والدین و نوجوانان نسبت به دلایل مصرف سیگار و آسیبهای آن آگاه شوند و راهکارهای لازم برای پیشگیری و مدیریت اوضاع را به کار بگیرند.
بر اساس تجربه خود با مراجعان دریافتهام که معمولا نوجوانان به دو دلیل اصلی مصرف سیگار را آغاز میکنند.
-
دلیل اول به فشارهای روانی زندگی آنها مربوط است. مهمترین عوامل استرسزای زندگی نوجوان عبارتاند از تنشهای مستمر با پدر و مادر، احساس تنهایی ناشی از عدم حضور فعال والدین، اضطراب درسی و نگرانی از کنکور، شکست و سرخوردگی در تحصیل یا سایر فعالیتهای مهم.
-
دلیل دوم به تلاش نوجوان برای پذیرفته شدن در گروه همسالان برمیگردد. نوجوانان فکر میکنند که اگر پیشنهاد مصرف سیگار از طرف دوستان خود را قبول نکنند، از گروه آنها طرد خواهند شد. اکثر نوجوانان میگویند که اولین بار سیگار را با دیگران تجربه کردهاند. این یافتهها نشان میدهند که یادگیری مدیریت هیجانات در زندگی روزمره برای نوجوانان چقدر حائز اهمیت است.
والدین طبق عرف رایج معمولا دو استراتژی مرسوم را به کار میگیرند. مسئله سیگار کشیدن نوجوان را نادیده میگیرند و در مورد آن با نوجوان صحبت نمیکنند، و یا به شیوهای خشن با آنها برخورد میکنند.
متاسفانه این دو شیوه باعث میشوند که فرزندتان بیشتر از شما دور شود، احساس کند که او را درک نمیکنید، و تمایلاش به مصرف سیگار افزایش یابد.
راهکارهای زیر به شما کمک میکنند که فضای دوستانه و محترمانهای با فرزند خود ایجاد کرده و اعتماد او را به دست آورید.
زمانی که این شرایط را فراهم کنید، شانس بسیار بیشتری دارید که به فرزندتان نزدیکتر شده و بر رفتار و انتخاب هایش اثر بگذارید:
-
از سرزنش، انتقاد، تهدید و تنبیه پرهیز کنید. آرامش خود را حفظ کنید تا بتوانید به شکلی عاقلانه با او رفتار کنید.
-
رفتارهای کنترلگرانه خود را بررسی کرده و ببینید شما یا سایر اعضای خانواده در مورد چه مسائلی و چگونه او را تحت فشار گذاشتهاید.
-
زمان مناسبی را مشخص کنید که مستقیما در مورد این موضوع با او صحبت کنید (به یاد داشته باشید که این کار را به شکل آرام و قاطعانه انجام دهید نه با جنگ و جدال).
-
به جای تمرکز بر رفتار مصرف سیگار، با پرسشهای مناسب دلیل زیربنایی سیگار کشیدن نوجوان تان را جویا شوید. به حوزههای مختلف زندگی او بپردازید و ببینید که اوضاعاش در هر حوزه چطور است.
-
ناراحتی و نگرانی خود نسبت به انتخاب سیگار را بیان کنید. به او بگویید که سیگار چه مضرات کوتاه مدت و بلند مدتی خواهد داشت.
-
اعتراف کنید که نمیتوانید او را کنترل کنید، و خودش مسئول زندگی خود است و کنترل زندگی، انتخابها و پیامدهای آنها را بر عهده دارد. اگر به شیوهای دموکراتیک با نوجوان برخورد کنید، کمتر مقاومت میکند.
-
نشان دهید که تمایل دارید او سیگار را ترک کند و شما به او کمک خواهید کرد که به روشهای سالمتر به مسائل خود رسیدگی کند. تمرکزتان در تمام اوقات بر جستجوی راه حلهای مشترک باشد.
-
به موفقیتهای قبلی او در غلبه بر مشکلات به روشهای سالم اشاره کنید.
-
قاطعانه به او بگویید که به هیچ وجه حق ندارد در منزل سیگار بیاورد یا مصرف کند. این قانون خانه است.
-
متعهد شوید که تلاش میکنید رابطهتان را بهتر کرده و فضای دوستانه و محترمانهای با یکدیگر داشته باشید.
شاهین معروفخانی
وقتی متوجه سیگار کشیدن نوجوان شدم، چه کار کنم؟
- مهر 19, 1402
- شاهین معروفخانی