زندگی واقعی هرگز شبیه کتابهای قصه پریان نیست. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که تا جای ممکن سعی کنید با توجهکردن به خواستهها و نیازهای یکدیگر در خلال لحظات سرنوشتساز، تنشها را در رابطهتان پایین نگه دارید.
فارغ از اینکه شما چقدر و چگونه خودتان را وقف زندگی مشترکتان میکنید، جنگ و دعواهای کوچک همیشه انگشت روی نقطهضعف رابطه شما میگذارند.
آیا ترمیم رابطه امکانپذیر است؟
از آنجایی که تنشهای طبیعی روزمره میان زوجین معمولاً ناچیز و زودگذر است، ترمیم آنها آسان است.
بهترین کار این است که زنوشوهر چگونگی انجام مشترک این کار را بیاموزند.
اگر فقط یکی از زوجین مایل به انجام رفتارهای بهبوددهنده باشد؛ آيا به تنهایی قادر به ترمیم رابطه زناشویی خود هست؟
خوشبختانه در اکثر موارد پاسخ این سوال مثبت است. و باید گفت که بله…در صورت یادگیری و پیادهسازی این مهارتها حتی بهصورت یکطرفه، با گذر زمان اغلب همسر نیز گرایش بیشتری به سمت بهبود رابطه و یادگیری راههای محبتورزی و اجتناب از رفتارهای مخرب نشان میدهد . در اینصورت احتمال ترمیم رابطه نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت.
– یافتههای آماری آزمایشگاه عشق جان و جولی گاتمن نشان میدهد؛ زوجینی که در رابطهای پایدار ماندند آنهایی بودند که در ۸۶٪ موارد بهخواستهها و انتظارات یکدیگر توجه کرده و در خلال بحث و گفتوگوهای روزمره از شوخطبعی، محبت و خنده بیشتری نسبت به سایر زوجین استفاده میکردند.
در حالی که زوجینی که رابطه آنها به طلاق ختم شد، تنها در ۳۳٪ موارد به خواستههای یکدیگر توجه کرده بودند و رفتارهای بهبود دهنده را بهکار میگرفتند.
برای توانمندسازی زوجین در رابطه عاطفی چه راهکارهایی وجود دارد؟
یگانه راه رسیدن به نقطه مشترک برای بهبود رابطه، گفتوگو است.
در ابتدا باید زوجین با در نظر گرفتن جانب انصاف در ارزیابی رفتار و مکالمات روزمره خود دریابند تا چه میزان از (شوالیههای مرگ رابطه) استفاده میکنند؟
۴شوالیه مرگ رابطه
۱-انتقاد تند
درنظر نگرفتن نقاط مثبت اخلاقی و ویژگیهای فردی در زمان شکایت از یکدیگر
مثلاً : تو همیشه شلخته و بینظم هستی.
۲-تحقیر
حرف زدن با لحن توهینآمیز و مسخرهکردن
مثلاً : تو که عرضه جمعکردن وسایلت رو نداری.
۳-حالت دفاعی(جبههگیری)
این رفتار در راستای دو رفتار قبلی صورت میگیرد و فرد برای دفاع از خود به نقاط ضعف طرف مقابل حمله میکند.
مثلاً : ببین کی داره از نظم حرف میزنه… آخرینباری که کمد لباست رو جمع کردی، کِی بوده؟
۴-کارشکنی(سکوت)
از این رفتار به (دیوار سنگی) شدن هم نام میبرند.
افراد در این حالت بهطور کاملاً مشهود از طرف مقابل روگردانده و موضوع، خشم و یا تقلای او را بیاهمیت نشان میدهند و معمولاً خود را مشغول کار دیگری میکنند.
مثلاً : قهر کردن
سپس با تلاش و تمرین در جهت کاهش آگاهانه این رفتارها، فضای مناسبی را برای جایگزینی آنها با ویژگیهای کلامی مثبت در گفتگوهای روزمره خود ایجاد کنند.