مطالعه و بررسی راهکارهایی برای پیشگیری از اعتیاد در نوجوانان بر همه والدين ضروری می باشد چرا که والدین زیادی سوال میکنند که چه کارهایی میتوانند انجام دهند تا فرزندشان سمت مواد مخدر و اعتیاد آور نرود؟!
یکی از دغدغه های والدین این است که فرزند نوجوانشان سراغ مواد مخدر نرود؛ و برای رسیدن به این خواسته کنترل گری و مراقبت زیادی نسبت به او دارند.
یک سوال مطرح میشود با وجود این مراقبت زیاد چه اتفاقی میافتد که نوجوان به مواد مخدر روی میآورد و معتاد میشود؟
وقتی یک ماده مخدر اعتیادآور وارد مغز فردی که دنبال لذت است میشود،آن چنان احساس لذت شدید و قابل اعتمادی به همراه دارد که با هیچ تجربه انسانی دیگری قابل مقایسه نیست.
ماهیت اعتیاد به مواد مخدر این است که وقتی شخصی به یک ماده مخدر یا نوشیدنی های الکلی معتاد میشود، حاضر است خشنودی خود را فدای لذت جویی کند.
آنچه مواد مخدر را تا این اندازه جذاب میکند این است که مواد می تواند مستقیما به مراکز لذت در مغز فرد بروند.
در واقع مواد اعتیادآور باعث می شود فرد معتاد دنبال به دست آوردن احساس خوب مرتبط با ارضای نیازهای عشق،قدرت و آزادی که نیاز به داشتن روابط مثبت است،نباشد.
نکته: اعتیاد، انتخاب افراد ناامید است.
وقتی شخصی از روابطش با افراد مهم زندگی ناامید شود، ممکن است سراغ مواد مخدر برود تا این خلاء بوجود آمده را از این طریق جبران کند و به حال بهتری برسد.
پیشگیری اولیه از اعتیاد با تمرکز بر خانواده:
والدین زیادی سوال میکنند که چه کارهایی میتوانند انجام دهند تا فرزندشان سمت مواد مخدر و اعتیاد آور نرود؟!
نوجوان هرچه بیشتر بتواند با یکی از والدین یا هر دو خوب کنار بیاید، کم تر امکان دارد به دام اعتیاد بیفتد.
۳ راهکار مهم برای والدین:
۱. خوب کنار آمدن با نوجوان
والدین باید بدانند که خوب کنار آمدن با نوجوان به این معنی است که فرزندتان احساس کند میتواند آزادانه با شما صحبت کند.
کافی است کمی از زاویه دید فرزندتان به مسائل نگاه کنید،به تصاویر دنیای مطلوبش اهمیت دهید و به او در رفتار نشان دهید که او را هر جوری که هست دوست دارید.
۲. قضاوت و پیش داوری نکنید
اگر فرزندتان به این باور برسد که درباره او قضاوت و پیش داوری نمیکنید یا سعی ندارید او را کنترل کنید، بیش تر برای گوش دادن به توصیه های شما از خود شوق نشان میدهد.
بهتر است گوش دادن فعالانه را یاد بگیرید.