تاثیر روابط زوجین در فرزندپروری

فرزندپروری، فرصتی برای تعامل سازنده زوجین با یکدیگر؛

 

فرزندپروری گستره ای طولانی دارد و از سال های قبل از تولد آغاز می شود و با رشد فرزند ادامه می یابد، در فرآیند رشد و تربیت کودک عوامل موثری نقش دارند. با توجه به اینکه والدین نقش کلیدی در تربیت فرزند دارد، یکی از عواملی که در دوره پیش از تولد و پس از تولد نقش دارد رابطه زوجین با یکدیگر است.

هر مقدار روابط زوجین در خانواده از صمیمیت بیشتری برخوردار باشد، زمینه رشد و تربیت فرزندان مهیاتر می باشد.

علاوه بر ضرورت آشنایی والدین با چالش های فرزندپروری و آشنایی با سبک های فرزند پروری، وجود صمیمیت در روابط زوجین نقش مهمی در تربیت فرزندان به عهده دارد. گفتگوی دوستانه عامل اصلی وجود صمیمیت در روابط خانوادگی می باشد. گفتگوی صمیمانه والدین با یکدیگر فضایی را ایجاد می کند که فرزندان هم بتوانند ابراز نظر کنند.

اینکه فرزندان از رفتار پدر و مادر با یکدیگر بیاموزند که در فضای خانواده به گفتگو بپردازند باعث افزایش عزت نفس شان برای ورود به جامعه خواهد شد.

فرزندپروری و گفتگوی صمیمانه؛

وجود فضایی صمیمانه برای گفتگو در خانواده و به خصوص والدین فواید زیادی دارد که به دو مورد از فواید آن اشاره می شود:

1- بروز مشکلات پنهانی در خانواده

یکی از مواردی که والدین در آن اختلاف نظر دارند، تربیت فرزند است. وجود تفاوت دیدگاه والدین می تواند برای رشد کودک مفید باشد در صورتی که به این اختلاف نظرات به صورت گفتگویی صمیمانه و به دور از چشم فرزند رسیدگی شود.

2- ابتکار عمل در شرایط سخت

گفتگوی والدین با هم به نزدیک شدن نظراتشان در تربیت فرزند کمک می کند. و این همفکری والدین با یکدیکر باعث بروز خلاقیت بیشتر والدین در برخورد با چالش های تربیت فرزند می شود.

پیشنهادی برای والدین ؛

آشنایی با شیوه های فرزند پروری سبب تقویت و بهبود روابط والدین با یکدیگر و همچنین بهبود روابط والدین با فرزند می شود. هنگامی که والدین از دانش کافی در تربیت فرزند برخوردار باشند با اطمینان و آرامش بیشتری با چالش های تربیت فرزند مواجه می شوند.

همچنین آگاهی از سبک های فرزند پروری باعث می شود والدین علاوه بر اینکه می توانند فضای گفتگوی صمیمانه در خانواده را تقویت کنند، با احساس رضایت بیشتری وظایف خود در تربیت فرزند را انجام دهند.

یکی از نظریه هایی فرزند پروری که به بررسی سبک های فرزند پروری می پردازد، نظریه دایانا بامریند است . بامریند در این نظریه به بررسی سه سبک فرزند پروری می پردازد.

 

مولفه های نظریه بامریند عبارتند از :
  • سبک فرزند پروری مقتدرانه
والدین در این روش فرزند پروری با حذف کنترل گری و افزایش محبت در روابط خود با فرزندانشان، خواسته های خود را از فرزندان به صورت شفاف با آنان در میان می گذارند.
  • سبک فرزندپروری سهل گیرانه

در این سبک والدین نسبت به خواسته های فرزندانشان مطیع هستند، والدین در هدایت فرزندان نقشی ندارند و قانونی وضع نمی شود و یا اگر قانونی وضع شود به آن توجهی نمی شود.

  • سبک فرزند پروری مستبد

در این سبک والدین به شدت روی فرزندان خود کنترل دارند. قوانین و انتظارات به صورت غیرواقعی وضع شده اند وممکن است اجرای آنها از توان فرزند خارج باشد.

والدین می توانند با انجام این تست نسبت به سبک فرزند پروری خود آگاهی بیشتری پیدا کنند، پیشنهاد می شود هر یک از والدین این تست را دوبار انجام دهند، یک بار این تست را از نگاه خود و سبک فرزندی خود بزنند و بار دوم این تست را از نگاه خود و سبک فرزند پروری همسرشان بزنند، سپس نتایج را با یکدیگر مقایسه کنید. باورکردنی نخواهد بود!

نکته قابل توجه بعد از انجام این تست این است که نتایج را کنار بگذارید، موضوع مورد اهمیت همدلی والدین با یکدیگر است. پیشنهاد می شود به صورت ثابت و در طول هفته برای افزایش همدلی و نزدیکی سبک فرزند پروری، والدین جلساتی منظم با بکدیگر داشته باشند. محور گفتگو می تواند سوال های تست بامریند باشد. سوال های این تست را یک به یک بررسی کنید، در مورد آنها با یکدیگر گفتگو کنید، مثالهایی که از رفتار یکدیگر دارید را در فضایی صمیمی بیان کنید، سعی کنید به راه کاری مشترک برسید.

نتیجه گیری

 با توجه به اهمیت وجود فضای صمیمانه در خانواده، یادگیری مهارت های گفتگو برای زوجین پیش از تولد فرزند و والدین بعد از تولد فرزند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود فضای صمیمانه در خانواده باعث رشد وشکوفایی فرزندانی با عزت بالا خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تاثیر روابط زوجین در فرزندپروری

جدیدترین