وبلاگ
8 ابزار مهم برای تبدیلشدن به یک والد ماهر
راه و روشی که خودشان در مسیر زندگی تجربه کردهاند کافی است و بدون ابزار کافی وارد این مسیر میشوند.
والدین نیاز دارند تا روشهای ارتباطی موثر با کودکان ،شناخت نیازهای رشدی و توسعه فردی کودکان و همچنین روشهای مدیریت رفتار کودکان را یاد بگیرند.
وقتی فرزند شما به دنیا میآید و شما در نقش والد قرار میگیرید،نیاز هست تا مواردی را یاد بگیرید و جعبه ابزار والدگری خود را مجهز کنید.
هدف اصلی ما از تجهیز جعبه ابزار والدگری، ایجاد حس اعتماد، همراه با حس امنیت در فرزندانمان است تا به يک والد ماهر تبديل شويم.
در این مقاله به 8 ابزار مهم برای رسیدن به یک والد ماهر اشاره می کنم:
- کاراگاه باشید:
به کودک و رفتارهایش توجه کامل کنید.به پاسخهای فرزندتان نسبت به محیط کنجکاو باشید.
نسبت به چه چیزهایی علاقه نشان میدهد و از چه چیزهایی دوری میکند؟چه غذاهایی را دوست دارد و از چه غذاهایی فاصله میگیرد؟
از چه فعالیتهایی خوشش نمیآید؟ نسبت به چه موقعیتهایی واکنش نشان میدهد؟ توجه به این موارد و موارد شبیه به اینها به شما کمک میکند تا شناخت بهتری نسبت به کودک خود پیدا کنید.
این شناخت یعنی شما با نیازهای ژنتیکی فرزندتان به خوبی آشنا میشوید و در نتیجه رفتار او را در موقعیتها و چالشهای مختلف میتوانید به بهترین شکل ارزیابی کرده و پاسخ موثری به او بدهید.
در زیر برای درک بهتر،به صورت مختصر به این پنج نیاز اساسی اشاره میکنم:
تئوری انتخاب معتقد است؛
همه انسانها دارای پنج نیاز اساسی و ژنتیکی هستند که توسط آنها برانگیخته میشوند.
این پنج نیاز شامل:
بقا و زنده ماندن، عشق و احساس تعلق، آزادی، قدرت و پیشرفت و تفریح میباشد. تمام رفتارهای روزمره ما انسانها به صورت هدفمند در مسیر رفع و ارضای یکی از این نیازها حرکت میکند.
- تغییرات:
تغییرات یکی از پرچالش ترین وضعیتها در خانوادهها است؛ حتی برای کودکانی که در محیطی عادی رشد میکنند. این تغییرات در زندگی ممکن است برای کودکان آسیبدیده سختتر باشد. نقش والدين به منظور کمک به فرزندان در اين برهه در مواجه با تغييرات روزانه انکار ناپذير می باشد.
مثلا اگر قرار است تغییری ایجاد کنم،میگویم: (عزیزم ده دقیقه دیگه قرار هست اسباب بازیها رو جمع کنیم و بریم بیرون، کار داریم.)
ما قرار هست به کودک کمک کنیم که آماده تغییر شود. او بايد بتواند همراه ما بیاید. در غیر این صورت ، تغییری ناگهانی او را به هم میریزد.
برخی از تغییرها ممکن است برای فرزندمان ترسناکتر باشد؛ مثل رفتن به مدرسه جدید، حضور خواهر یا برادر جدید یا حتی اسباب کشی.
در این تحولات، فرزند شما نیاز به حمایت بیشتری دارد تا احساس امنیت کند.اگر چنین تغییراتی در خانواده شما قرار هست رخ بدهد ، زمانی که همه چیز آرام است در مورد آن صحبت کنید.برای درک بهتر آن، میتوانید با فرزندتان نقش آن موقعیت را بازی کنید.در شیوه معرفی یک تغییر خاص،خلاقیت شما باعث می شود تا فرزندتان احساس امنیت بیشتری کند.
- خوش برخورد باشید:
برخی اوقات لحن و زبان بدن والدین، به صورتی است که اجازه نمیدهد کودک به راحتی حرفش را بزند و در نتیجه عقب نشینی میکند. اگر این بارها تکرار شود زمینه را برای فاصله گرفتن فرزندتان از شما فراهم می کند. با اين اتفاق آنها به سختی با شما ارتباط برقرار کرده و حرف میزند.
مثلاً فرض کنيد که در حال پختن شام هستيد. فرزندتان پشت سرهم از شما میخواهد کارش را تماشا کنید. شما میتوانید با لبخندی به درخواستش پاسخ دهید و بگویید: “باشه رفیق، میتونم یه دقیقه به کارت نگاه کنم و بعدش میخوام شام رو آماده کنم اما بعد از شام، حتما میام و بیشتر میبینمش”.
این کارهای ساده به فرزند شما این پیام را میدهد که او را میبینید، به او اهمیت میدهید و عشق میورزید.تعاملهای به ظاهر ساده که توجه کامل را به همراه دارد، درواقع سرمایه گذاری واقعی در بانک اعتماد فرزندان است و تصویر شما را در دنیای مطلوب او پررنگ تر میکند.
- هماهنگی:
هماهنگی به این معنا است که بدن، صدا و توجه شما با وضعیت فرزندتان هماهنگ باشد.
برای مثال، اگر زمانی که فرزندتان پایش را روی پا انداخته و مشغول بازی است، میتوانید مثل او بنشینید و بازی کنید.هماهنگی رفتاری پیام ارتباطی قدرتمندی به فرزندتان میدهد.
در این زمینه باید احتیاط کنید چون ممکن است در ابتدا کودک شما با این کار ارتباطی برقرار نکند و این طبیعی است.در این شرایط برای برقراری ارتباط کمی آهسته تر رفتار کنید.هماهنگی آوایی، لحن و زبان بدن با کودک، پل ارتباطی خوبی است.
هماهنگی نه فقط برای کودک بلکه برای والدین نیز مزایایی دارد.وقتی شما حواستان را جمع میکنید و میکوشید با زبان بدن یا صدای کودکتان هماهنگ شوید، بیشتر در کنار او حضور خواهید داشت.به نحوه ایستادنش نگاه میکنید،به لحن او دقت میکنید.این ابزار ساده کمکتان میکند تا احساس عمیق تری در ارتباط داشته باشید.
- تقسیم قدرت و دادن حق انتخاب:
وضعیت مطلوب برای کودکان این است که وضعیتی پیش بینی پذیر را تجربه کنند و بر محیط کنترل داشته باشند. وقتی دنیای کودک برایش پیشبینی پذیر باشد، معمولا اوقات بهتری را سپری میکند؛ اما برای کودکی که احساس خطر میکند، باید سطح مناسبی از کنترل و پیشبینی پذیری را فراهم کرد تا احساس امنیت کند.
وقتی به والدین گفته میشود “راهی برای تقسیم قدرت با فرزند خود پیدا کنند”، اضطرابگری میکنند.
نفس عمیقی بکشید و در نظر داشته باشید که شما با این تقسیم قدرت، درواقع ثابت میکنید قدرتمندید.
یکی از بهترین شیوهها برای تقسیم قدرت، دادن حق انتخاب به فرزندان است.
وقتی به کودک اجازه میدهیم که بین بازی کردن یا خوراکی خوردن،بین مداد شمعی یا ماژیک یا بین پارک و استخر یکی را انتخاب کند، به او این اطلاعات را میدهیم که نظرش برای ما مهم است.
اگر در طول روز به فرزندتان حق انتخابهای ساده ای بدهید، دنیای او را پیش بینی کرده ايد. با این کار با فرزند خود شریک و اعتمادسازی میکنید.
- توافق:
توافقها هم مانند حق انتخاب، ابزارهای قدرتمندی هستند که به کودک در بروز رفتار و همچنین شنیدهشدن صدایش کمک میکند.توافق به شکلگیری اعتماد و رشد مهارتهای اجتماعی کودکان کمک میکند.
از این ابزار استفاده کنید تا از جنگ قدرت و بن بست جلوگیری کنید.شما زمانی که کودک نمیتواند انتخاب کند، با این ابزار به او حق انتخاب میدهید.ما با توافق میخواهیم به او سطح مطلوبی از کنترل را بدهیم و او را در جهتی مناسب هدایت کنیم.
- فرصت دوباره:
از این ابزار میتوانید به عنوان شیوهای برای فراگيری رفتارهای جدید استفاده کنید. فرصت دوباره به کودک این امکان را میدهد که دوباره کاری را امتحان کند. برای مثال به کودکی که یک ماشین اسباب بازی را از دست من میگیرد، بگویم: “لطفا اون رو به من پس بده و با حرف زدن اون رو از من بخواه“.
میتوانم کودک را راهنمایی کنم تا درخواست کند:”میشه اون مدادشمعی رو به من بدی؟” و در پاسخ بگویم: “وای، چقدر خوب از کلمات استفاده کردی، البته که میشه”.
در “فرصت دوباره” فرزند کاری را مجدد انجام می دهد. او به خاطر این که درست انجامش داده، بايد تحسین شود.
این فرصت دوباره به او اعتماد به نفس میدهد و مهارتهای ضروری را یاد میگیرد.
- لذت از نیازها:
یکی از مهمترین مسائل برای والد ماهر این است که یاد بگیرند از نیازهای فرزندشان لذت ببرند.
اگر شب، هنگام خواب فرزندتان پيش شما آمد و گفت: “میترسم“، خوشحال باشید.
خوشحال باشيد که ترس خود را به شما ابراز کرده است.
فرزندتان را به دلیل ترسش تحسین کنید و طرحی بریزید که احساس امنیت کند.
از اعتماد او خوشحال باشید و محیطی ایجاد کنید که به او احساس امنیت دهد. با اين کار این حس اعتماد ادامه پیدا کند.
اينها هشت ابزار مهم برای تبدیلشدن به یک والد ماهر بودند.
امروز انجام دهید: فرزند شما هرگز از الان خود، جوان تر نخواهد شد.همین امروز یکی از موارد را انتخاب و تمرین کن!
کلام آخر:
-
در مقابل رفتارهای فرزند خود آگاه باشید.
-
به تغییرات توجه کافی داشته باشید و پیش از وقوع آنها آمادگی کسب کنید.
-
خوش برخورد باشید.
-
برای ایجاد ارتباط، رفتارتان را با فرزندتان هماهنگ کنید.
-
قدرت را به اشتراک بگذارید و حق انتخاب بدهید.
-
توافق را مدنظر داشته باشید.
-
فرصت دوباره بدهید .
-
از نیازهای فرزندتان لذت ببرید.
جهت کسب اطلاعات بيشتر در خصوص والد ماهر حتماً مقاله “ایجاد انگیزه برای بچه ها” را مطالعه نماييد.
آمنه گلعلیپور
8 ابزار مهم برای تبدیلشدن به یک والد ماهر
- اسفند 15, 1402
- آمنه گلعلیپور