عزت نفس در فرزندان، چرا و چگونه
از فردا مدرسه نمیرم چون بچهها به من گفتن زشت هستم.
من دست و پاچلفتی هستم چون لیوان رو شکستم.
من خنگم چون نمره ریاضی پایینی گرفتم.
تا بهحال این جملات را از فرزند خود شنیدهاید؟
در مقابل شنیدن این جملات چه واکنشی از خود نشان میدهید؟
آیا میدانید اگر فرزند شما باور کند که زشت، دست و پاچلفتی و خنگ است، در آینده خود را فردی بیارزش و نالایق قلمداد میکند و این آغاز تخریب عزت نفس در اوست.
پژوهشها نشان میدهد 6 تا 12 سالگی بهترین و حساسترین سن برای شکلگیری عزت نفس در کودکان است و هویت منسجمی را برای نوجوانی پایهریزی میکند.
والدین به مانند آیینهای هستند که به فرزندشان نشان میدهند که او کیست و شیوه فرزندپروری والدین و رفتار آنها موجب میشود تا فرزندان خود را شایسته یا غیرشایسته، باهوش یا کم هوش، کارآمد یا غیرکارآمد و بیارزش یا دوست داشتنی ببینند.
اگر فرزند خود را مورد پذیرش قراردهید و آنچه هست را واقعاً ببینید و برایش ارزش قائل شوید، او را به سلاح روانی عزت نفس مجهز میکنید.
عزت نفس به چه معناست
عزت نفس احساس درونی ما نسبت به خودمان است. اینکه چقدر خود را باهوش یا کم هوش، زشت یا زیبا، توانمند یا ضعیف، با ارزش یا بیاعتبار بدانیم نشان میدهد که چه میزان از عزت نفس برخوردار هستیم.
هر چقدر خود را بیشتر دوست داشته باشیم، کمتر با دیگران مقایسه کنیم.
موفقیتهای خودمان را به تلاش و استعداد خودمان نسبت دهیم تا به شانس و اقبال، برای حریم و وقت خود ارزش قائل شویم.
به موقع نه بگوییم و دست از سرزنش کردن خود برداریم عزت نفس بالاتری داریم.
اهمیت و ضرورت عزت نفس
اگر میخواهید فرزندتان موفق، بانشاط و توانا باشد و به رشد و شکوفایی برسد عزت نفس او را تقویت کنید. زیرا ضامن خودباوری، سلامت روان و موفقیت او در آینده است.
عزت نفس بالا موجب میشود تا شخص خودش را دوست داشته باشد، با جرأتمندی از ارزشها و باورهای خود دفاع کند و به آنها پایبند باشد.
نسبت به انتقادها یا طعنههای دیگران بیتفاوت باشد و دلسرد نشود همچنین عزت نفس بالا در مقابل مخاطرات زندگی همچون موادمخدر، الکل، روابط ناسالم و بزهکاری از فرزند ما محافظت میکند.
راهبردهای پیشنهادی برای شکلگیری و تقویت عزت نفس در فرزندان